Lesetid: 4 Minutter
Vi er så opptatt med å definere oss selv med positive kvaliteter fra en verden av ytelse og produktivitet at vi ikke skjønner hvor tilbøyelige vi er til å forsømme alle aspekter av ro og entusiasme vi kan oppleve hver dag. La oss sammen prøve å motvirke de negative effektene av stress, tilbakevendende og forstyrrende tanker, bekymringer og grubling som vi har i tanker og sinn. For å gjøre dette må vi først spørre oss selv hva slags forhold vi har til det å være lykkelig, med muligheten til å takle det vi frykter, og se på de tingene i livet som gjør oss engstelige og redde. Feier vi alt under teppet? Minimerer vi problemer og den effekten de har på måten vi oppfører oss på? Dømmer vi oss selv for at vi ikke kommer oss videre?
Den viktige refleksjonen
Forskning og psykologisk litteratur viser at vi mennesker har en viss mengde energi vi kan bruke til å håndtere den følelsesmessige byrden av stressende situasjoner vi står overfor, men vi er også klar over den høye risikoen for overbelastning og at det kan bikke over når ressursene er knappe.
Å være lykkelig er en prosess som starter med å ta tak i det som er vanskelig og slutter med friheten til å beskrive det med ord som minimerer og fjerner det som er vanskelig og gir oss et nytt syn på oss selv.
For å gjøre det, gir jeg følgende punkter til refleksjon som dere kan dele med de dere bor sammen med, eller som dere kan utforske selv når dere er klar til å sette av tid til dere selv.
- Å tenke på lykke betyr ikke å unngå ansvar
Vi er så vant til å tenke på oss selv i alle hast, når vi er overveldet, har lite energi, at ideen om å være lykkelige gir oss dårlig samvittighet, får oss til å føle oss late og for lite opptatte av verdiskapning. Psykologi og forskning sier tydelig at når vi vier tid til det som gjør oss lykkelige, kan det forbedre konsentrasjonen, måten vi oppfatter oss selv på og vår generelle psykofysiske velvære. - Tilbakevendende tanker bør ikke avvises, de kan vise vei. Alle har forstyrrende tanker
De sniker seg inn i dagene våre, tapper oss for energi, skaper stress og forvirring. Hvis man unngår slike tanker eller prøver å undertrykke dem, vil det ha samme effekt som å slette en vei fra kartet og prøve å finne snarveier på egen hånd. Vi må se på dem og bruke den tiden som er nødvendig for å forstå hvordan de skal håndteres. Jo før jo bedre, ellers kan det være for sent. - Og det er ikke sant at hvis du ikke gjør det, vil ingen andre gjøre det.
Den familiære, kulturelle og sosiale konteksten vi befinner oss i, krever superhelter, men stille superhelter. Vi har lært at det er viktig å bety noe for andre, føle oss unike, uunnværlige, men også veldig alene. Når vi går bort fra dette, selv de små og uten erfaring, vil muligheten til å ta hånd om deres forpliktelser og ansvar, hjelpe oss med å redusere vanskeligheter og kontinuerlig tilstedeværelse. - Er du redd for de negative følelsene dine?
Lykke er ikke et spørsmål om naivitet eller barnslig letthet. Når vi stopper for å reflektere over hvordan man finner glede og entusiasme for livet, må vi starte med hvorfor vi mistet evnen til dette. Det betyr å forsone seg med den tristheten og ofte det sinnet som påvirker dagene våre. Og dette er definitivt mer skremmende enn stressvanen vi kontinuerlig utsetter oss for. - Både stress, bekymringer, overbelastning finnes i det bildet du har av deg selv.
Virkeligheten er et spørsmål om hvordan man ser på ting, fra hvilket ståsted vi observerer mennesker og deres relasjoner. Måten vi ser på oss selv på: nesten tomme for energi, klare til å eksplodere når som helst, er bare en av de mulige beskrivelsene som bekymrer os. Hvis vi forstår hvorfor denne siden er dominerende, kan vi se starten på en vei mot kunnskap der vi føler oss effektive. - Å gjøre ting for andre er ingen garanti for deres kjærlighet
Vi gjentar stadig for oss selv hvor slitsomt det er å hjelpe alle rundt oss, hvor lite takk vi får, hvordan hver gest blir tatt for gitt, selv på jobb. Hva om vi begynte å spørre oss selv hva vi egentlig forventer oss fra denne anerkjennelsen? Hvor mye av er frustrasjonen over ikke å bli sett koblet til det medfødte ønsket om å bli elsket? Vi kan ikke erstatte andre for å få dem til å elske oss, slik at vi kan være lykkelige. - Lykke er ikke noe du fortjener, det er en del av livet
Livet er ikke en hinderløype eller et nivå i et videospill der du vinner en premie. Det er noe helt personlig, der vi ikke må fortjene glede, et lykkelig øyeblikk eller tenke på å være tilfredse. Å være lykkelig er en del av menneskets natur, det er noe vi trenger for å overleve, for kvaliteten på fremtiden og relasjonene med menneskene vi er glade i. Det er ikke tilbehør, men en nødvendighet som vi først og fremst har ansvaret for selv.
Når vi skal skape ny mening med livet fra disse refleksjonene, er det første virkelige målet å oppnå i et perspektiv av lykke og glede som ikke bare kan oppdages, men til og med gjenoppdages
Velkommen til Whirlpool, designet for velvære.
Artikkel skrevet for Whirlpool av dr. Valeria Locati Psykolog og psykoterapeut